فهرست مطالب

جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1399)

نشریه جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید ساریخانی*، محمود حیدریان صفحات 1-14

    بعد از ساخت سد زاینده رود چند تپه از جمله تپه های کوگانک، جمالو و آشنا زیرآب غرق شدند. کم شدن آب سد زاینده رود و بیرون آمدن تپه جمالو فرصت مناسبی برای پژوهش های باستان شناختی پیش رو گذاشت. عملیات تعیین عرصه و پیشنهاد حریم و بررسی سیستماتیک تپه و اطراف آن انجام شد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام شد. هدف اصلی بررسی وضعیت استقراری محوطه و ارایه گاه نگاری نسبی براساس یافته های سطحی بود. در بررسی سطحی محوطه، بعد از شبکه بندی تمام سطح به صورت پیمایشی مورد نمونه برداری تصادفی قرار گرفت و سپس ?? گمانه با ابعاد ?×? متر اجرا شد. گستره عرصه و حریم تپه براساس گمانه های کاوش شده ???? متر مربع تشخیص داده شد. براساس یافته های سطحی می توان اذعان کرد که تپه جمالو برای اولین بار در نیمه اول هزاره ششم ق.م، مورد سکونت قرار گرفته است. وجود انواع مصنوعات سنگی شامل تیغه ها، ریزتیغه ها و تراشه ها و پراکندگی گونه های متنوع سفالی بر سطح تپه از یک سوی نشان دهنده استمرار زندگی در دوره های مس وسنگ؛ مفرغ؛ هزاره اول و دوران اسلامی است و از سوی دیگر بیانگر این نکته است که این محوطه، محوطه ای بسیار مهم برای درک تبادلات درون منطقه ای و برون منطقه ای، سازماندهی اقتصادی و تخصصی شدن صنعت در دوره مس وسنگ این بخش از زاگرس و همچنین تدوین تسلسل لایه نگاری منطقه چهارمحال به احتمال زیاد از آغاز نوسنگی یا دوره مس سنگ قدیم تا دوره اسلامی است. برخی قطعات سفالی سطح تپه شباهت زیادی با نمونه های سفالی خوزستان، فارس و فلات مرکزی و غرب ایران دارند.

    کلیدواژگان: تپه جمالو، بررسی روشمند، تعیین عرصه و حریم، یافته های باستان شناسی
  • رضا ریاحیان گهرتی، امیر صادق نقشینه*، محمدرضا سعیدی صفحات 15-30

    عوامل محیطی نقش مهمی در شکل دهی و توزیع مکانی سکونت گاه های انسانی داشته اند و مطالعه روابط متقابل انسان و محیط، یکی از رویکردهای اصلی باستان شناسی نو است. حوزه فرهنگی هلیل رود با چندگانگی اقلیمی، «سرد کوهستانی و معتدل» (بخش شمالی)، «گرم» (بخش میانی) و «گرم و خشک» (بخش جنوبی) الگوهای خاصی را در مکان گزینی و توسعه سکونتگاه های دایمی و موقت در پی داشته است. مطالعات باستان شناسی پیش ازتاریخ در این حوزه، بیشتر بر استقرارهای عصر مفرغ تمرکز یافته و سهم استقرارهای مس و سنگ در چنین مطالعاتی بسیار اندک است. این در حالی است که مطالعه استقرارهای مس و سنگ پیش از ورود به عصر مفرغ، نقش مهمی در شناخت فرهنگ های پیش ازتاریخی دارد. پرسش اصلی این است که تاثیر و نقش عوامل محیطی بر نحوه توزیع مکانی استقرارهای مس و سنگ در بخش شمالی حوزه هلیل رود چگونه است؟ روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و تحلیل ها بر پایه داده های حاصل از بررسی های عواملی محیطی مانند ارتفاع از سطح دریا، جهت و میزان شیب زمین، منابع آب و ساختار زمین در ارتباط با 47 استقرار مس و سنگ این بخش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS)) صورت گرفته است. بر پایه نتایج، عوامل محیطی از قبیل ارتفاع از سطح دریا و نحوه دسترسی به منابع آب بیشترین نقش را در مکان گزینی و شکل سکونتگاه ها داشته اند. در پایان می توان اظهار داشت با انجام این پژوهش تعامل انسان و طبیعت همچنین محیط و فرهنگ در این بخش به شکل مناسبی نمایان شد.

    کلیدواژگان: عوامل محیطی، توزیع مکانی، مس و سنگ، شمال جیرفت، حوزه فرهنگی هلیل رود
  • مهرناز بهروزی*، مهرداد نوری مجیری، محمد اقبال چهری صفحات 31-44

    اسفنکس به موجوداتی ترکیبی اطلاق می شود که متشکل از سر انسان و بدن شیر است.شواهد باستان شناسی و مطالعه ی روی مهرها نشان می دهد که سابقه ی نقش اسفنکس به اواسط هزاره سوم ق.م بر می گردد. این موجودات تخیلی را می توان به عنوان بخشی از باورهای مذهبی عیلامیان روی مهرهای آن ها دانست که شاید بیانگر اعتقاد به پرستش خدایانی به اشکال انسانی-حیوانی و یا به عنوان موجوداتی نگهبان بوده است. هر چند که هزاره اول ق.م را می-توان اوج رواج این نوع نقوش دانست، اما این نقش در هزاره های قبل از آن نیز وجود داشته است. پرسشهای اصلی مطرح شده در پژوهش این است که بر اساس نقوش مهرهای ایلامی، منشا فرهنگی نقوش اسفنکس متعلق به جامعه یا جوامع کدام منطقه فرهنگی بوده است؟ و هر گونه نقوش اسفنکس ها با توجه به تفاوت شان از نظر ظاهری، چه کارکردی داشته اند؟ هدف از این پژوهش، خاستگاه فرهنگی- منطقه ای اسفنکس ها و موجودات انسانی-حیوانی بر اساس نقوش مهرها با روشی توصیفی-تحلیلی است و سپس به مقایسه آن ها با نقوش مشابه در مناطق دیگر با رویکرد تطبیقی پرداخته می شود. نتایج بیانگر آن است که منشا نقوش اسفنکس ها بر روی مهرهای ایلامی به حوزه جنوبشرقی در محوطه هایی مانند تپه یحیی و تل ابلیس و مربوط به اواسط هزاره سوم ق.م است. لذا نقش اسفنکس و موجودات ترکیبی با سر انسان و بدن حیوان بر روی مهرهای ایلامی، هنری وارداتی از مناطق دیگری غیر از فلات ایران نبوده است و احتمال دارد که از هنر عیلام به هنر مناطق دیگر مانند میان رودان و سوریه باستان رفته باشد.

    کلیدواژگان: عیلام باستان، اسفنکس، موجودات انسانی، حیوانی، مهر، جنوبشرقی ایران
  • حسن باصفا*، محمدصادق داوری صفحات 45-62

    پس از تحولات دوره مفرغ جدید در فلات ایران، دوره جدیدی به نام عصر آهن ظهور پیدا کرد. فرهنگ های عصر آهنی منطقه شمال شرق ایران به طور کامل با نظریات تحولی و شاخصه های فرهنگ عصر آهن مناطق شمال غربی ایران، همچنین رویکردهای تحولی این دوره در دیگر نقاط فرهنگی فلات ایران متفاوت است. فرهنگ های عصر آهنی شمال شرق ایران به ویژه خراسان، شامل دو فرهنگ کاملا متفاوت از نظر مواد فرهنگی و شاکله های زیستی هستند که فرهنگ های یاز و داهستان نام دارند. در پژوهش حاضر، علاوه بر تشریح مولفه های فرهنگی یاز، تلاش می شود حوزه های نفوذ و مرزهای مشترک این دو نظام فرهنگی تبیین و سپس برحسب مطالعات اخیر، شاکله های زیستی فرهنگ عصر آهنی یاز در خراسان ارزیابی شود. درنهایت نیز کوشش می شود تا حد امکان مولفه های سفالی فرهنگ یازIII در خصوص فرهنگ هخامنشی خراسان، بررسی شود. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر حوزه نفوذ فرهنگ یاز در شرق خراسان و فرهنگ داهستان در غرب خراسان تا دشت گرگان است. برحسب مطالعات اخیر و دانش فعلی، دشت بجنورد در حوضه اترک و دشت جاجرم در حوضه کال شور مرزهای مشترک این دو فرهنگ(در استان خراسان شمالی) محسوب می شود. در شرق خراسان مولفه های فرهنگ عصر آهنی، هم خوانی نزدیکی با فرهنگ یاز در آسیای مرکزی دارد و برخی مولفه های محلی نیز مشهود است. علاوه بر این دوره یاز III از لحاظ گاه شناختی مقارن با حکومت هخامنشیان است که در تقسیم بندی زمانی یاز؛ یعنی از 500 - 300ق.م نادیده انگاشته شده که با توجه به گونه های سفالی، تا حدی می توان مولفه های دوره هخامنشی در خراسان را پی گیری کرد.

    کلیدواژگان: خراسان، عصر آهن، فرهنگ یاز، فرهنگ داهستان، دوره هخامنشی
  • بابک شیخ بیکلو اسلام* صفحات 63-76

    طی عصر آهن (1500 - 550 ق.م) مهاجرت ها و درگیری های اجتماعی و سیاسی گسترده ای، به خصوص در منطقه ی جنوب غربی آسیا، رخ داده اند. احتمال می رود دلیل اصلی این تحرکات در ارتباط با رویدادهای اقلیمی 3200 و 2800 سال پیش بوده باشد. هدف از این پژوهش، بررسی شرایط اقلیمی عصر آهن در منطقه ی جنوب غربی آسیا با تکیه بر پژوهش های دیرین اقلیم هولوسن جدید است. پرسش اصلی درباره ی ارتباط احتمالی میان تغییرات اقلیمی و دگرگونی های اجتماعی-سیاسی عصر آهن در این منطقه است. مفروض است که تشدید شرایط اقلیمی خشک، جوامع انسانی را به شدت دچار تنش می کرده است. در انجام این پژوهش، اسناد تاریخی و شواهد باستان شناختی منطقه ی جنوب غربی آسیا متعلق به عصر آهن، همراه با نتایج پژوهش های دیرین اقلیم هولوسن جدید از منطقه ی مذکور، اطلس شمالی و گرینلند بررسی شده اند. برآیند این مطالعه نشان می دهد که دوره های افزایش خشونت و مهاجرت های گسترده ی انسانی طی عصر آهن با زمان بی نظمی های آب وهوایی هم پوشانی داشته اند، همچنین، بر این نکته تآکید می شود که بقا و ماندگاری جوامع عصر آهن ایران در دوره های سخت تغییر اقلیم، قطعا با روش های تاب آوری و سازگاری میسر بوده است. با توجه به توانمندی های محیطی بسیاری از مناطق ایران، به نظر می رسد، در چنین دوره هایی، نظام معیشتی کوچ رو-گله داری/ شکارگری مناسب تر از یک جا نشینی-دهقانی بوده است.

    کلیدواژگان: جنوب غربی آسیا، عصر آهن، دیرین اقلیم، هولوسن جدید، رویداد اقلیمی
  • یاسمن نصیری پور*، زهره جوزی، محمد کیخا، سحر بختیاری صفحات 77-92

    سرزمین بلوچستان به عنوان گذرگاه طبیعی شبه قاره هند از دیرباز نگاه ها را به سوی خود جلب نموده است. سفال به منزله شاخصه سبک های هنری و کاربردی ادوار مختلف می تواند علاوه بر تعیین قدمت یک سکونتگاه، به شناخت ابعادی از شرایط اجتماعی، تحولات تاریخی و کیفیت مبادلات تجاری کمک کند. ازاین روی یکی از اساسی ترین راه ها جهت درک ارتباطات فرهنگی در دوره های مختلف، مطالعه و بررسی سفالینه هاست. تاکنون در مورد سفال های اشکانی شهرستان خاش پژوهشی انجام نگرفته است. از این رو نگارندگان در این پژوهش سعی دارند تا با مطالعه توصیفی- تحلیلی یافته های سفالی، به گاهنگاری نسبی محوطه-های دوره اشکانی شهرستان خاش و چگونگی تعاملات فرهنگی درون و برون منطقه ای این حوزه بر اساس نتایج گونه شناختی سفال ها بپردازند. برای دستیابی به اهداف مذکور و پی بردن به روند جریانات فرهنگی آن در دوره اشکانی، پرسش های ذیل مطرح گردید: ?- تزیین غالب سفال اشکانی شهرستان خاش به چه صورت است؟ تزیین غالب سفال اشکانی در شهرستان خاش از نوع نقاشی می باشد.?- تعاملات فرهنگی درون و برون منطقه ای این حوزه بر اساس نتایج گونه شناختی سفال ها چگونه بوده است؟ نتایج حاصل از گونه شناختی نشانگر آن است که شهرستان خاش در طول دوره اشکانی با مناطق بلوچستان جنوبی، سیستان، کرمان، خراسان بزرگ، برخی مناطق حوزه خلیج فارس و دریای عمان، افغانستان و پاکستان ارتباط فرهنگی داشته است.

    کلیدواژگان: بلوچستان شمالی(شهرستان خاش)، سفال دوره ی اشکانی، گونه شناسی، مقایسه گونه شناختی
  • کاظم مرادزاده، مریم ظهوریان*، حسین کوهستانی اندرزی، محمد فرجامی صفحات 93-112

    بررسی سفالینه های باستانی در مطالعات باستان شناختی اهمیت بسزایی دارد،به نحوی که بسیاری از دوره بندی های تاریخی بر این مبناصورت می پذیرد. علاوه بر آن،با مطالعه بر روی سفالینه ها می توان به انواع سبک ها، گونه ها و تکنیک های منطقه ای آن پرداخت. از آنجا که سفال اشکانی بر اساس تقسیم بندی هرینک دارای تنوع بیشتری بوده و در این دوره از سبک های یکسانی استفاده نمی شده؛ بنابراین بررسی ومطالعه بر روی سفالینه های این دوره برای شناخت هرچه بهتر سبک های محلی و منطقه ای ضروری می نماید. در در این بین خراسان جنوبی یا همان قهستان باستان، بر اساس نوشته ها و کتیبه های به جای مانده نشان می دهدکه یکی از ایالات مهم اشکانیان در شرق ایران بوده است. براین اساس، در این پژوهش سعی گردید که به بررسی و مطالعه سفال های بدست آمده از تپه مودB که یکی از تپه های باستانی شاخص دوره اشکانی در خراسان جنوبی است، پرداخته شود. هدف از انجام این پژوهش که به روش تطبیقی -تحلیلی صورت می پذیرد، معرفی گونه های غالب سفالی، گاهنگاری و بررسی ارتباطات/ برهمکنش های فرهنگی این منطقه با مناطق همجوار است. در این پژوهش، ابتدا 85 قطعه سفال شاخص از سطح تپه مودB جمع آوری و سپس گونه شناسی و گونه شناختی گردید که بر اساس آن نتایج زیرحاصل شد:1- این تپه دارای سه گونه سفال لوندو،داغدار و سفال ساده بدون لعاب می باشد.2- به لحاظ گاهنگاری سفالینه های مورد مطالعه تاریخی برابر با اوایل اشکانی تا اوایل ساسانی را نشان می دهند. 3- در آخر نیز مطالعه و مقایسه تطبیقی سفالینه ها نشان می دهد که بیشترین ارتباط فرهنگی را با مناطق همجوار همچون سیستان،  بلوچستان و خراسان بزرگ دارا بوده است.

    کلیدواژگان: تپه مود B، گونه شناختی، اشکانی، خراسان بزرگ، سیستان
  • مرتضی خانی پور*، حسینعلی کاوش، رضا ناصری صفحات 113-126

    تا کنون پژوهش های بسیاری در مورد شناخت دوره ساسانی صورت گرفته که عموما مربوط به مراکز حکومتی و شهرهای بزرگ این دوره بوده و کمتر به استقرارهای روستایی و یا موقت که در ارتباط با این مراکز بوده اند توجه شده ، جهت تحلیل ساختارهای اداری، اجتماعی، اقتصادی و شناخت الگوهای زیستی نیازمند توجه به تمامی آثار منطقه است.طی کاوش های صورت گرفته در این محوطه نهشته هایی با سفال دوره ساسانی شناسایی شد، با توجه به ضخامت کم نهشته ها، عدم شناسایی معماری، پراکنش خاکستر به نظر می رسد که این محوطه در دوره ساسانی به صورت موقت مورد سکونت قرار گرفته است. در این مقاله ضمن معرفی استقراری موقت از دوره ساسانی در ابتدا به طبقه بندی و گونه شناسی سفال های به دست آمده از کاوش پرداخته شده و سپس جهت شناخت ترکیب و ساختار سفال ها، تفاوت ها و تشابهات بین آن ها، میزان درجه حرارت پخت، آزمایش های پتروگرافی بر روی ? نمونه از سفال ها صورت پذیرفت که در نتیجه مشخص گردید که همگی سفال ها دارای بافت پورفیری بوده و با توجه به وجود کلسیت در نمونه ها احتمالا دمای پخت کوره کمتر از ??? درجه سانتی گراد بوده است. همچنین با مطالعه زمین شناسی منطقه و مقایسه نمونه ها با دیگر نمونه های مورد آزمایش قرار گرفته از سایر دوره های محوطه می توان گفت سفال ها تولید بومی و محلی هستند. جهت تاریخ گذاری مطلق نیز دو نمونه استخوان حیوانی مورد سنجش قرار گرفت که در نتیجه تاریخی در حدود ??? تا ??? میلادی را می توان برای نهشته های دوره ساسانی این محوطه پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: گاهنگاری، دوره، ساسانی، پتروگرافی
  • علیرضا زبان آور*، محمد مرتضایی، رضا شعبانی صفحات 127-144

    در میان چهارطاقی های ساسانی که تا به امروز شناسایی شده اند، بیشترین تعداد آن ها در جنوب ایران و در نواحی فارس و کرمان قرار دارند که دراین بین چهارطاقی های کرمان به سبب دورافتادگی تا حدود زیادی ناشناخته مانده اند. تا به امروز شناخت معماری مذهبی دوره ی ساسانی در نواحی کرمان به پژوهش های واندنبرگ در دهه ی 60 سده ی بیستم میلادی محدود می شود. در پژوهش پیش رو براساس یافته های نوینی که از آوار برداری و پاکسازی محوطه های علی آباد و رحمت آباد بدست آمده نگارندگان سعی کردند ضمن مطالعه و مقایسه ی ویژگیهای معماری دو بنای مذکور به این پرسش پاسخ دهند که چهار طاقی های مطالعه شده در این مقاله از نظر کیفیت مذهبی به کدام یک از آتش های مقدس سه گانه در دین زرتشتی شامل آتش های بهرام، آدران و دادگاه قابل انتساب هستند؟ این پژوهش ازنظر ماهیت و روش، پژوهشی توصیفی-تحلیلی بوده و گردآوری داده ها به صورت میدانی و کتابخانه ای است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این نکته است که چهارطاقی های مطالعه شده علاوه بر راهروی پیرامونی دارای فضاهای معماری متصل دیگری نیز بوده و بر اساس ویژگی های معماری و مکانی که دارا هستند می توانند با آتش «دادگاه» مرتبط باشند. این پژوهش از این منظر می تواند اهمیت داشته باشد که ضمن ارایه ی پلانی جدید از چهارطاقی های مطالعه شده، جایگاه مذهبی نوینی برای آن ها مطرح کرده که می تواند برای سایر چهارطاقی های ساسانی با ویژگی های معماری مشابه نیز قابل ارایه باشد.

    کلیدواژگان: دوره ی ساسانی، معماری مذهبی، چهارطاقی، رحمت آباد، علی آباد شمشیربر
  • زهره جوزی*، زهرا نصراللهی، مریم یاغی زهی، هادی فرجی صفحات 145-164
  • میثم لباف خانیکی*، فرزاد عابدی، بهار رضایی باغ بیدی، زهرا وهابی، یوسف حسن زاده صفحات 165-182

    «قلمرو» در گفتمان فرهنگی و سیاسی ساسانیان، بر مفهومی فراتر از مرز و محدوده شاهنشاهی ساسانی دلالت داشت. این مفهوم که برآمده از سنت های فرهنگی و سیاسی حکومت های کهن ایران باستان بود، در دوره ساسانی بر مبنای اسطوره، دین و تاریخ بازتعریف شد و ماهیتی نو پیدا کرد. پادشاهان ساسانی، ظرف جغرافیایی فلمرو خویش را با گسترش فتوحات به شرق و غرب دنیای باستان وسعت بخشیدند و راه را برای بسط قلمرو فرهنگی خویش هموار نمودند. در توجیه وسعت بیش از اندازه سرحدات شاهنشاهی ساسانی، بدعت هایی در اسطوره اعمال گردید تا قلمرو جدید توجیهی دینی بیابد. در این مقاله پس از واکاوی مفهوم قلمرو در گفتمان فرهنگی- سیاسی هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان به نقش اسطوره و تاریخ در تعریف «ایران» پرداخته می شود. سپس تلاش های نظامی ساسانیان برای بسط قلمرو جغرافیایی قلمروشان مرور شده و مصادیقی از گستره فرهنگی قلمرو ایشان مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی مفهوم قلمرو از ابعاد گوناگون نشان می دهد که قلمرو ساسانیان به مثابه میدانی برای جولان فرهنگ ایرانی، در طول زمان و در عرض مکان امتداد یافت. تا جایی که بسیاری از رخدادهای تاریخی و جریان های فرهنگی در سده های پس از سقوط ساسانیان از عناصر قلمرو فرهنگی و سیاسی ایشان تاثیر پذیرفت.

    کلیدواژگان: قلمرو، مرز، دوره ساسانی، ایران، دین زرتشتی
  • هانیه حسین نیا امیرکلایی*، سیدرسول موسوی حاجی، حسن هاشمی زرج آباد، مهدی عابدینی عراقی صفحات 183-194

    در سال طی گمانه زنی های انجام شده در اطراف برج رسکت (واقع در روستای فریم، بخش دودانگه شهرستان ساری) فضایی ستون دار از زیر خاک سربرآورد، که کاوشگر آن را شاه نشین نامید. پس از آن سه فصل کاوش جهت بررسی و مطالعه بهتر بخش های مختلف این فضا در سال های ????، ???? و ???? صورت گرفت، ماحصل آن آثار سفالین، شیشه، میخ های آهنی و قطعات گچبری بسیار زیبایی است که از محوطه مذکور بدست آمده است. با توجه به سکه مکشوفه از دوره آل بویه در این محوطه و به عقیده کاوشگر آن قدمت این بنا به اواسط قرن چهارم هجری بر می گردد. از مهم ترین یافته های باستان شناسی این محوطه قطعات گچبری آن است که به لحاظ زیبایی بصری، ترکیب بندی نقوش و کاربرد نقوش گیاهی و هندسی یکی از نمونه های عالی این هنر در صدر اسلام به حساب می آیند که انتقال دستاوردهای هنری دوره ساسانی به وضوح در آن مشهود است. پژوهش حاضر که براساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و از نظر ماهیت و روش از نوع تاریخی است، برمبنای طبقه بندی، گونه شناسی و تاریخ گذاری نسبی محوطه، بر میزان تاثیر و تاثر نقوش گچبری های محوطه مذکور را با دوره ساسانی و محوطه های اوایل دوران اسلامی مورد سنجش بررسی قرار دهد. نتایج مطالعات بیانگر آن است که، نقوش به کار رفته در گچبری های مکشوفه از محوطه شاه نشین تا حدود زیادی به نقوش گچبری به کار رفته در تزیینات بناهای قرون اولیه اسلامی شباهت دارد و این نقوش نیز خود متاثر از نقش مایه های تزیینی دوره ساسانی می باشد.

    کلیدواژگان: محوطه شاه نشین فریم، گچبری، قرون اولیه اسلامی، طبقه بندی، مقایسه گونه شناختی
|
  • Majid Sarikhani *, Mahmoud Heydarian Pages 1-14

    After the construction of the Zayanderud dam in central Iran, a total number of five villages, i.e., Yancheshmeh, Abadchi, Murah or Baba Aghdaghan, Jamalo, and Ghaleh Raeis, along the Zayanderud River were displaced and some sites like Jamalo, Ashna, and Koganak also went underwater. Reducing rainfalls and droughts over the past ?? years have accordingly caused the decline of water in the reservoir of Zayanderud dam and the size of the lake is decreasing year by year. The event also led to the emergence of the Jamalo site from the water. Due to the limitations of archaeological studies in ????, as well as the special condition of the site due to the richness and expansion of evidence (Neolithic to Islamic period), and the probability of falling underwater again, the arena and the proposed privacy to the site towards the mid of ???? have been thus far determined. The systematic survey and arena determination of the site and its surroundings was performed. The present study was carried out by descriptive-analytical method and a combination of library and field studies. Therefore, the main objective of this paper was to provide an overview of the settlement status of the site and presenting a relative chronology based on surface findings. The survey and excavation teams also covered ??? ??×?? m squares for systematic sampling, and recorded the digging of ?? trenches, measuring ?×? m. Based on the excavated trenches the area of the site was determined of ???? square meters. Based on the surface findings, it seems that Tape Jamalo was first occupied in the first half of the sixth millennium BC, after the invention of pottery. The site then continued to be dominated for much of the sixth and fifth millennium B.C., until the beginning of the Early Bronze Age. In the Middle Bronze Age, it had been also dominated by the Porto-literate, historic, and Islamic period. Some pottery shreds on the surface were similar to those of the Khuzestan and Fars regions, and the central and western Iranian Plateau.

    Keywords: Tape Jamalo, Systematic Survey, Arena Determination, Archaeological Finds
  • Reza Riahiyan Gohorti, Amir Sadegh Naghshineh *, Mohammad Reza Saeidi Pages 15-30

    Environmental factors have played a decisive and important role in the formation and spatial distribution of human settlements during the prehistoric era. The study of the human-environment interactions is one of the main approaches in modern archeology. The Halilrood cultural basin is one of the geographical areas with three different climates of "cold mountainous and temperate", "warm" and "hot and dry", and this climatic multiplicity led to specific patterns in the location and development of permanent and temporary settlements. Prehistoric archaeological studies in this area have focused more on Bronze Age settlements; While chalcolithic settlements have received less attention. Meanwhile, the study of settlements of the chalcolithic Age plays an important role in understanding pre-historic cultures before entering the Bronze Age in the cultural basin of Halilrood. The main question is, what is the role of environmental factors on the spatial distribution of chalcolithic settlements in the northern part of the Halilrood basin? The research method is descriptive-analytical, and the research has been done based on archaeological studies and environmental factors such as altitude, direction, and gradient of the land slope, water resources, and geological features. These data were analyzed by GIS associated with 47 chalcolithic settlements. Results show that the altitude, elevation, and access to water resources have the most role in the location and formation of the settlements. Finally, it can state that there has been a good interaction between the environment and human cultures in the northern part of the cultural basin of Halilrood during the prehistoric era.

    Keywords: environmental factors, spatial distribution, Chalcolithic, northern Jiroft, Halilrood cultural basin
  • Mehrnaz Behroozi *, Mehrdad Noorimojiri, MOHAMMADEGHBAL Chehri Pages 31-44

    Sphinx is a Latin word with the Arabic equivalent of the Sphinx, which in ancient Greek art refers to creatures a combination of the human head and the body of a lion. Archaeological evidence on the seals it shows that the history of the role of sphinx in the Iranian plateau, especially in the art of Elam, dates back to at least the middle of the third millennium BC and as part of the religious beliefs of the ancient Elamites.They are shown on religious-mythological seals. The role of these creatures may have reflected the belief in the worship of deities in human-animal forms and as guardian beings. Although the first millennium BC and subsequent periods can be considered the peak of the prevalence of this type of motifs,but this role has existed in the previous millennia.Therefore, the purpose of this study is to identify the origins of sphinxes and human-animal creatures in Elamite culture based on seal designs in a descriptive-analytical method and then compare them with similar designs in other regions.According to this study, the origin of the designs of sphinxes on Elamite seals to the southeastern part of Iran in areas such as Tepe Yahya and Iblis and related to the middle of the third millennium BC.Therefore, the role of sphinx and hybrid creatures on Elamite seals was not an art imported from other regions than the Iranian plateau,and it is possible that it went from ancient Elamite to art of other regions such as Mesopotamia and Syria.

    Keywords: Ancient Ilam, Sphinx, Human-Animal Creatures, Seal, Southeastern Iran
  • Hassan Basafa *, Mohhamadsadegh Davari Pages 45-62

    After the developments of the new Bronze Age on the Iranian plateau, a new era called the Iron Age emerged. Iron Age cultures of the northeastern region of Iran are completely different from the evolutionary theories and characteristics of the Iron Age culture of northwestern Iran, as well as the evolutionary approaches of this period in other cultural parts of the Iranian plateau. The Iron Age cultures of northeastern Iran, especially Khorasan, include two completely different cultures in terms of cultural materials and biological structures, which are called Yaz and Dahestan cultures. In the present study, in addition to describing the components of the two cultural systems of Yaz and Dahistan, we first try to explain the spheres of influence and common boundaries of these two cultural systems and then, accordingto recent studies, the biological structures of the Iron Age culture in Khorasan. Finally, an attempt is made to study and interpret the components of Yaz culture in relation to the traditions of the New Bronze Age as well as the Achaemenid period. The results of the study indicate the influence of Yaz culture in East Khorasan and Dahistan culture in West Khorasan to Gorgan plain. According to recent studies and current knowledge, Bojnourd plain in Atrak basin and Jajarm plain in Kalshour basin are the common borders of these two cultures (in North Khorasan province). In East Khorasan, the components of the Iron Age culture are closely related to the Yaz culture in Central Asia, and some local components are also evident. In addition, Yaz III period coincides with the Achaemenid period, which is ignored in the Yaz time division, which according to the types of pottery, to some extent can be traced to the components of the Achaemenid period in Khorasan.

    Keywords: Khorasan, Iron Age, Yaz Culthure, Dahistan Culthure, Achaemenid period
  • Babak Shaikh Baikloo Islam * Pages 63-76

    During the Iron Age (1500 - 550 BC) extensive migrations and socio-political conflicts have taken place, especially in southwest Asia. Probably the main reason for these movements was related to the 3200 BP (1200 BC) and the 2800 BP (800 BC) climatic events. This study attempts to investigate the influential climatic events during the Iron Age in southwest Asia, based on paleoclimate research of the late Holocene. The main question is what (possibly) link has there been between climate change and Iron Age socio-political change in the region? It is assumed that the escalation of arid climatic conditions has severely strained human societies. In this study, historical documents and archaeological evidence of southwest Asia belonging to the Iron Age, along with the results of paleoclimate research of the late Holocene from the region, the North Atlantic, and Greenland have been examined. According to paleoclimate studies, several climatic oscillations are identified during the Iron Age: about 1500 - 1250 BC a wet period (Iron I), about 1250 - 950 BC a very dry period (the 3200 BP event), and about 950 - 850 BC a relatively wet period (Iron II), about 850 - 750 BC a dry period (the 2800 BP event) and about 750 - 550 BC an unstable wet-dry period (Iron III). The results of this study show that periods of increasing violence and widespread human migrations during the Iron Age overlapped with times of climatic anomalies. It is also emphasized that the survival of most Iron Age societies in Iran during difficult periods of climate change has certainly been compatible with a kind of subsistence system that can probably be described as pastoral nomadism and hunting; A system adapted by the environmental potentials of many regions of Iran, which has been also continued during historical and Islamic periods.

    Keywords: Southwest Asia, Iron Age, Paleoclimate, the Late Holocene, Climatic Event
  • Yasaman Nasiripour *, Zohreh Jouzi, Mohammad Keikha, Sahar Bakhtiari Pages 77-92

    Baluchestan as a natural gateway of the Indian subcontinent has long attracted attention. Pottery, as a characteristic of artistic and applied styles of different periods, in addition to determining the age of a settlement, can help to know the social conditions, historical developments and the quality of trade exchanges. Therefore, one of the most basic ways to understand cultural connections in different periods is to study pottery. So far, no research has been done on Parthian pottery in Khash city, so in this study, the authors try to study the relative chronology of the Parthian sites of Khash city and how the cultural interactions inside and outside of this region based on the typological results of pottery by descriptive-analytical study of potteries. In order to achieve the mentioned purposes and to understand the trend of its cultural currents in the Parthian period, the following questions were raised: ?- What is the predominant decoration of Parthian pottery in Khash city? The predominant decoration of Parthian pottery in Khash city is painting. ?- What have been the cultural interactions inside and outside the region based on the typological results of pottery? The results of typology show that Khash city during the Parthian period with cultural regions of South Baluchistan, Sistan, Kerman, Greater Khorasan, some areas of the Persian Gulf and the Sea of Oman, Afghanistan and Pakistan. As a result, by comparing the typology of pottery, a relatively clear situation of the pottery industry of Khash city in the Parthian period and cultural connections within and outside the region of this city was revealed.

    Keywords: Northern Baluchestan (Khash city), Parthian pottery, Typology, typological comparison
  • Kazem Moradzadeh, Maryam Zohouriyan *, Hossien Kohestani Andarzi, Mohammad Farjami Pages 93-112

    Investigation of ancient pottery is considerably important in archaeological studies In addition, studying the ceramics; we can examine their different kinds of regional styles, types and techniques. Since according to Hernik’s classification the Parthian pottery has had a greater diversity and not the same styles were used during this period, investigation and study of the ceramics of this period is essential in order to better understand the local and regional styles of this period. Meanwhile, according to the surviving texts and inscriptions, South Khorasan or the ancient Qahestan has shown to be one of the important Parthian states in eastern Iran. Therefore, in this research, it has been attempted to study the pottery obtained from Mud B mound, one of the typical ancient hills of the Parthian period in South Khorasan. The purpose of the present research, which is conducted using a comparative-analytical method, The answer to the questions raised is: 1- What was the dominant pottery in this area? 2- Which regions have had the most cultural interactions?In this study, initially 85 typical pottery pieces were collected from the surface of Mud B mound during the educational excavation of Birjand University and then the ceramics gathered through this excavation were undergone a typological study according to which the following results were obtained: 1- This mound includes three pottery types, i.e. Lundo, Burnished War and non-glazed plain, among which the plain non-glazed pottery is one of the dominant pottery types of this hill. 2- Chronologically, the examined pottery exhibits a date from the Parthian to the early Sassanid period. 3- Mud B mound had the highest degree of cultural connection with neighboring regions such as Sistan, Baluchistan and the Greater Khorasan.

    Keywords: Mud B Mound, Typology, Parthian, Greater Khorasan, Sistan
  • Morteza Khanipour *, Hosseinali Kavosh, Reza Naseri Pages 113-126

    So far, much research has been done on the Sassanid period, which is generally related to state centers and large cities of this period, and less attention has been paid to rural or temporary settlements that have been associated with these centers, the administrative, social, economic structures and settlement patterns interpretations requires attention to all of the sites in the region. Tol-e Gap Kenareh is located about ? km from Istakhr city. During the excavations in this area, deposits with Sassanid pottery were identified. Due to the low thickness of the deposits, the lack of architectural identification, the distribution of ash seems that this area was temporary site during the Sassanid period. Current study by introducing a temporary site of the Sassanid period, firstly is focused on the classification and typology of pottery obtained from excavation. to obtain the composition and structure of potteries, differences and similarities between them, kiln temperature, petrographic experiments on ? samples of The pottery was made, which resulted in the fact that all the pottery had a porphyry texture, and due to the presence of calcite in the samples, the temperature of the kiln was probably less than ??? degrees Celsius. Also, by studying the geology of the area and comparing the samples with other samples tested from other periods of the area, it can be said that pottery is indigenous and local production. For absolute dating, two animal bone specimens were tested in a laboratory that suggested date of ??? to ??? AD for the Sasanian period deposits in this site.

    Keywords: Absolute, dating, Sasanian, Petrography
  • Alireza Zabanavar *, Mohammad Mortezaei, Reza Shabani Pages 127-144

    The function of architectural structures attributed to the Zoroastrian religion in the Sassanid period has always been accompanied by questions. Although CharTaqies which are the most religious structures of this period seem to be very similar, but by studying the architectural details it can be seen that these structures have a considerable variety. A large number of ChaharTaqis that have been identified so far are located in the south part of Iran, Fars and Kerman regions. However, Kerman ChaharTaqis due to their location in the remote areas are less known. Our knowledge about Sasanian religious architecture is limited to the investigations done by Vanden berghe in the 1960's. In this study, Aliabad and Rahmatabad ChaharTaqis which are located in the south-west part of Kerman province, in Orzouyeh County, both in architectural and religious typology will be studied based on new findings. First of all, the type of the architecture in these buildings will be studied. After that, in comparison with other similar structures and writing resources as well, their religious quality will be evaluated by the authors. This study, it is a fundamental research, with descriptive-analytical methodology and nature, while data collected bibliographically and following fieldwork. The results of this research indicate that some Chahar Taqis such as the Chahar Taqis studied in this research could be considered as a “Dadgah” fireplace in Sassanian period. This study due to the new architecture features of these ChaharTaqis describing in this paper and offering a new usage for them would be considerable.

    Keywords: Sassanian Period, Religious Architecture, ChaharTaqi, Rahmatabad, Aliabad Shamshirbar
  • Zohreh Jouzi *, Zahar Nasrolahi, Maryam Yaghizahi, Hadi Faraji Pages 145-164

    the glory and luxury tended to increase in the Sassanid period, and consequently, various ornaments were used that are unique both in terms of aesthetics and in terms of morphology and variety in species and details of the elements. Along with other cultural findings, jewelry can be considered as one of the most important sources for understanding the Sassanid civilization and culture, so that in many surviving works of this period such as: coins, reliefs, Gypsum busts, metalworking and stamping can be followed. The present research is based on descriptive-analytical method and based on library studies and field studies and visiting the findings of archeological excavations and objects in museums, tries to look at the ornaments left over from the Sassanid civilization. To study, typology and identity of these valuable works and in this regard pursues the following goals:1. Morphology and classification of Sassanid period jewelry2.Identity of individuals based on the type of jewelry or classification of these works based on gender
    Studies show that the jewelry of this period is divided into 7 groups of earrings, necklaces, crowns, rings, bracelets, beards and brooches in terms of morphology. Some of these jewels, such as beards and crowns, were reserved for kings, thus indicating the unique position of power and glory of the Sassanid kings. Jewelry such as bracelets, bracelets, and bracelets have been used more by Sassanid women, and necklaces and earrings have been used for both men and women, in some cases, the gender of the people has been involved in their form.

    Keywords: jewellery, Sassanid era, Classification, Typology, gender
  • Maisam Labbaf Khaniki *, Farzad Abedi, Bahar Rezai Baghbidi, Mahsa Vahabi, Yusuf Hassanzadeh Pages 165-182

    The term "territory", in the Sasanian cultural-political discourse, alludes to a concept wider than the kingdom's frontiers. This concept rooted in the cultural-political traditions of the ancient Iranian governments was redefined and revived in the Sasanian period relying on myths, religion, and history. A significant part of this concept was founded on the basis which was constructed in the pre-Sasanian periods during the Achaemenid and Parthian periods. The Sasanian monarchs conquesting of the east and west of the ancient world expanded the physical borders of their territory and thus paved the way to extend their cultural territory over the world evidenced by the Sasanian material culture which having been found from all over the ancient world.  They introduced also some innovations in the myths to justify developing the territory legally and religiously. In the present paper, after investigating the concept of territory with regard to the cultural-political discourse of Achaemenids, Arsacids, and Sasanians, the role of myth and history in the definition of "ēran" is examined. Moreover, the Sasanian endeavours to expand their physical territory and then evidence of the Sasanian cultural territory is reviewed based on the historical accounts and archaeological evidence. Examination of the "territory" in different dimensions shows that the Sasanian territory set the stage for parading the Iranian culture which continued to survive over time and space. Accordingly, one can surmise that many historical events and cultural processes determining the significant Iranian events and organizations throughout history were affected by the Sasanian cultural-political characteristics even after the decline and fall of the Sasanian empire.

    Keywords: Territory, Frontier, Sasanian Period, ēran, Zoroastrianism
  • Hanie Hossein Nia *, Seyyed Rasool Mousavi Haji, Hassan Hashemi Zarjabad, Mehdi Abedini Araghi Pages 183-194

    A survey of in the fascias of farim’s monarchic surroundingHanie hossein nia amirkolaeiDr. seyyed rasool mousavi hajiDr. hassan hashemi zarjabadMehdi abedini araghiIn ????, a speculation was carried out around the tower of Rasht (located in the village of Farim, Dudange district of Sari city) from the underground soil, which the explorer called the Shahneshin. After that, the three sections were explored in order to study and study the different parts of this space in the years ????, ???? and ????, including the works of pottery, glass, iron nails and very beautiful pieces of plaster obtained from the above mentioned area.According to the archeological section from the period of Al buya in this area and according to the probe, the dating of this building dates back to the middle of the ?th century AH. One of the most important archaeological finds of this site is that, in terms of visual beauty, the combination of motifs and the use of plant and geometric designs is one of the great examples of this art at the height of Islam, which is obviously evident in the transmission of Sassanid artistic achievements.The results of the studies indicate that the designs used in the archery gilding from the Shahneshin area are largely similar to the patterns used in the decoration of the buildings of the early Islamic Ages, and these motifs themselves are influenced by the role of the decorative motifs of the Sasanian period.Key words: monarchic surrounding, fascia, Early Islamic centuries, assortment, Typological Comparison

    Keywords: monarchic surrounding, fascia, Early Islamic centuries, assortment, typological comparison